Spiritul echipei - Hattrick University

Du-te la conținut

Meniul principal :

Spiritul echipei

Printre altele, în manual găsim următoarea chestiune legată de spiritul echipei:

Atmosfera de la club are o influenţă importantă asupra jocului echipei. Spiritul echipei afectează ratingul mijlocului (cu cât e mai ridicat spiritul echipei, cu atât mai bun va fi) şi, ca rezultat, posesia. Spiritul echipei poate fi afectat de mai multe, dar în special de nivelul de lider al antrenorului, atitudinea echipei pentru fiecare meci, transferuri şi psihologi.

Spiritul echipei, cunoscut pe scurt ca şi TS (team spirit în engleză) poate fi consultat în pagina de „Antrenament” (Clubul meu>Antrenament – Spiritul echipei). La începutul fiecărui sezon, acesta se afla la nivelul de liniştiţi mediu (4,5). Aşa cum vedem în reguli, spiritul influenţează echipei ratingul compartimentului median.

De ce este totuşi atât de important spiritul echipei?
Ne place sau nu, posesia continua să fie una dintre componentele importante în acest joc. Iar posesia în jocul de hattrick este dată de către valoarea ratingului de mijloc. Spiritul echipei nu ar fi fost atât de determinant dacă importanţa mijlocului nu ar fi fost atât de mare. Însă din păcate sau din fericire, acesta este un element decisiv în acest joc pentru că în cazurile normale, de numărul acesteia depinde numărul de ocazii pe care echipa ta le poate primi într-un meci. Cu excepţia meciurilor în care se alege contraatacul ca şi tactică, majoritatea echipelor încearcă să aibe posesia sau să obţină o posesie cât mai apropiată de adversar.

Cum funcţionează spiritul echipei
- Cu cât nivelul spiritului echipei este mai ridicat cu atât nivelul ratingului la mijloc este mai mare. Valoarea spiritului echipei tinde întotdeauna către liniştiţi mediu. Imaginaţi-vă că spiritul echipei este un arc (resort) care sub acţiunea unei forţe exterioare se deformează, revenind la forma iniţială când acţiunea exterioară încetează. Valoarea iniţială în acest caz este liniştiţi mediu, cu cât resortul este mai extins către valoarea superioară sau cea inferioară, viteza de contracţie este mai mare. Cu alte cuvinte, dacă este peste liniştiţi mediu tinde să scadă, cu cât mai ridicată valoarea, cu atât mai repede iar dacă este sub liniştiţi mediu, tinde să crească. Cu cât mai scăzută valoarea, cu atât mai rapidă este creşterea.
- La începutul fiecărui sezon, spiritul echipei se resetează întotdeauna la nivelul de bază.
- Fiecare nivel al spiritului echipei are şi un subnivel, o valoare pe care nu o putem vedea pe pagina echipei dar o putem deduce dacă urmărim cu atenţie evoluţia acestuia.
- La fel ca majoritatea elementelor din hattrick, spiritul echipei este exprimat în valori numerice cu zecimale. Totuşi pe pagină vom vedea numai valoarea întreagă, sub forma unei denumiri, de exemplu dacă spiritul echipei este la 5,70 se va vedea doar nivelul „calmi” care reprezintă spiritul echipei pentru valorile cuprinse între 5,00 şi 5,99.

Mai jos observăm care pot fi valorile spiritului echipei şi care este influenta acestuia asupra mijlocului, în raport cu nivelul la care se află.

Conform calculelor Hattrick University (folosind Hattrick Organizer)

Conform "manualului nescris (by Zorbas)


Factorii care influenţează modificările spiritului echipei


1. Atitudinea echipei în meciurile oficiale (PIC/Normal, MOTS). Jucând „Relaxat” (PIC), spiritul echipei creşte cu 33%, chiar dacă reduce ratingul de mijloc cu aproximativ 20%. Jucând „Meciul sezonului” (MOTS), spiritul echipei se reduce la jumătate dar îmbunătăţeşte ratingul de mijloc cu aproximativ 11%. Jucând „Normal” nu se produce nicio modificare asupra spiritului echipei. În meciurile amicale nu se poate alege atitudinea echipei, întotdeauna se joacă cu atitudine „normal” dar ratingul la mijloc se va raporta la valoarea spiritului echipei pe care îl ai în acel moment.

2. Transferurile echipei
generează riscul de efect negativ asupra spiritului echipei. Excepţia de la această regulă o constituie jucătorii de la tineret, indiferent dacă au ajuns la echipa prin sistemul de scouteri sau de la academia de tineret, dar numai în primele 6 zile de când au ajuns la club. Acest posibil efect negativ depinde de caracterul jucătorului: cei cu caracter popular sau simpatic pot genera scădere de TS în cazul în care sunt vânduţi, cei antipatici şi controversaţi în cazul în care sunt cumpăraţi iar jucătorii cu caracter plăcut pot genera scădere atât la cumpărare cât şi la vânzare. Chiar şi în acest caz, spiritul echipei nu este afectat la fiecare transfer ci numai în cazul în care în "Evenimentele echipei" se primeşte următorul mesaj: "Spiritul echipei a fost afectat când jucătorul x a părăsit clubul" (în cazul vânzării) sau un mesaj de genul : "Un nou jucător cumpărat a pornit cu stângul la sosirea sa la club. Spiritul echipei a scăzut, când acesta a părut iniţial să nu fie foarte agreat de ceilalţi jucători." (în cazul cumpărării). Dacă acest mesaj nu apare, spiritul echipei nu este afectat, indiferent de caracterul jucătorului. Aşadar, cunoscând riscurile şi condiţiile de apariţie, înaintea unui transfer este totuşi imposibil să ştim dacă vânzarea sau cumpărarea unui jucător va avea efect asupra spiritului echipei pentru că este un factor aleatoriu.

Mai jos putem observa care este probabilitatea ca spiritul echipei să fie afectat negativ de către un transfer:

Studiu in federatia PFO (conform HT wiki)

Conform unui studiu prezentat în federaţia "Escuela HT" (ID=98508), scăderea spiritului echipei în momentul vânzării/cumpărării de jucători depinde de nivelul de simpatie al jucătorului. Reamintim că scăderea spiritului echipei are loc numai dacă apare un mesaj explicit în "Evenimentele echipei", mesaj care face referinţă la transferul respectiv.

Vânzare jucător

Cumpărare jucător

Mesajul primit poate fi acesta (sau unul similar): "Spiritul echipei a scăzut când un jucător a plecat, iar cei rămaşi au început să-şi facă griji pentru viitor."

Mesaj : "Un nou jucător cumpărat a pornit cu stângul la sosirea sa la club. Spiritul echipei a scăzut, când acesta a părut iniţial să nu fie foarte agreat de ceilalţi jucători."

Există o posibilitate de a realiza o vânzare/cumpărare problematică fără ca spiritul echipei să primească penalizare (în ciuda faptului că a apărut mesajul de scădere). Dacă după un meci de cupă sau de campionat se ajunge cu spiritul echipei la nivel maxim (plus nişte zecimi), acesta ar urma să scadă oricum la următoarea actualizare. Totuşi, dacă în acest moment (în perioada dintre finalul partidei şi următoarea actualizare) se realizează un transfer şi a fost primit mesajul de scădere, spiritul echipei rămâne la nivel maxim (POE).

3. Nivelul de lider a antrenorului
este cel care determină viteza de scădere a spiritului echipei când acesta se afla peste valoarea de "liniştiţi" şi de creştere, când se află sub această valoare. În acest mod, un antrenor cu lider bun face că spiritul echipei să scadă mai greu decât un antrenor cu lider slab. În momentul în care liderul antrenorului ajunge la nivel slab, ar trebui să ne gândim la înlocuirea antrenorului, dacă se doreşte o gestiune mai eficientă a spiritului echipei.
-
În ceea ce priveşte efectul asupra spiritului echipei, nu contează absolut deloc celelalte caracteristici ale antrenorului: nivelul antrenorului, simpatia, cinstea, agresivitatea sau experienţa acestuia. De exemplu sunt manageri care preferă să folosească (fie şi pentru o perioadă scurtă de timp) tactica schimbării antrenorului de la meci la meci, pentru a surprinde adversarul. În acest caz, un antrenor slab cu lider bun este suficient în ceea ce priveşte gestiunea în mod eficient a spiritului echipei.
-
Schimbarea antrenorului nu are niciun efect special asupra spiritului echipei, se aplică aceeaşi regulă ca în cazul cumpărării unui nou jucător. În cazul echipelor naţionale, schimbarea antrenorului nu are niciun efect asupra spiritului echipei (evident, vorbim de cazurile în care antrenorul se afla în lot).


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider bun şi acceptabil, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider inadecvat, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider slab, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider jalnic, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider mizerabil, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


În tabelul de mai jos putem observa evoluţia spiritului echipei cu antrenor cu lider dezastruos, de la nivelul maxim până la liniştiţi.


 

4. Influenţa psihologilor sportivi. Aşa cum scrie în reguli, psihologii sportivi influenţează şi ei spiritul echipei. În ce măsură? Într-o măsură foarte mică. În tabelul de mai jos putem vedea influenta psihologilor sportivi în ceea ce priveşte spiritul echipei.

Ce se întâmplă când spiritul echipei se afla la un nivel mai jos decât mediu (4,5) ?

La fel ca în momentul în care acesta se afla peste valoarea medie, cu cât valoarea spiritului echipei se afla la mai mare distanţă de valoarea medie, cu atât viteza de creştere este mai mare. Cu cât se apropie de liniştiţi mediu, cu atât viteza de creştere scade. În tabelele de mai jos putem vedea care este numărul de actualizări necesare pentru că spiritul echipei să crească până la valoarea medie. S-au făcut calculele cu 10 psihologi şi antrenori cu lider diferit, cu 0 psihologi şi antrenori cu lider diferit şi de asemenea, putem vedea un calcul cu antrenor cu lider slab şi număr diferit de psihologi. Modificările a>b, sunt modificările spiritului echipei.

5. Modificarea intensităţii antrenamentului

În regulamentul jocului întâlnim: "O reducere semnificativă a intensităţii poate oferi un "bonus de moment" pentru spiritul echipei. Odată ce le spui jucătorilor să se antreneze din nou cu mai multă intensitate, spiritul echipei va scădea, fireşte. Schimbarea trebuie făcută cu cel puţin o actualizare înainte de antrenament pentru a intra în vigoare". Aşadar în ce consta "trucul" creşterii spiritului echipei cu ajutorul scăderii intensităţii?

Încă de la început este foarte important de precizat faptul că scăderea intensităţii antrenamentului cu scopul creşterii spiritului echipei este o soluţie extremă, iar folosirea acesteia are o latură negativă extrem de importantă: scăderea în mod drastic a formei jucătorilor, aşadar este importantă folosirea cu grijă şi cu bună ştiinţă a acestui lucru. De asemenea trebuie ţinut cont de faptul că scăderea intensităţii antrenamentului duce la pierderea procentului de antrenament aferent scăderii, iar când vorbim despre antrenament ne referim atât la calitatea antrenată cât şi la antrenamentul de rezistenţă, este clar că de exemplu 15% din 100% de 10 ori mai mult decât 15% din 10%, iar când scăderea se face la 1%, practic antrenamentul pe săptămână respectivă este pierdut. Este bine de ştiut că pentru că acest "truc" să funcţioneze este obligatorie schimbarea intensităţii înainte de update-ul de joi dimineaţa (9:15 ora HT) în cazul României şi nu celui de seară. De asemenea este important de ştiut faptul că scăderea de rezistenţă se produce imediat, adică la update-ul de seară, în săptămâna în care s-a scăzut intensitatea. Scăderea formelor are lor în momentul în care se revine pe intensitate mare (100% cum este recomandat sau 90%-99% cum mai folosesc unii uşeri). Scăderea formelor este drastică şi poate pune în pericol forma jucătorilor pe o perioadă destul de îndelungată, uneori poate fi compromis un sezon întreg. Asta dacă nu aveţi de gând vânzarea tuturor jucătorilor după ridicarea intensităţii la valoarea normală.

Încă o dată subliniem că este o măsură extremă care poate fi folosită în momente cu adevărat importante, iar cu ajutorul căreia se pot juca 3-4 meciuri pe MOTS, pe un nivel al spiritului echipei ridicat, într-un interval foarte scurt de timp. De exemplu când este nevoie de MOTS în ultimele 3 meciuri ale campionatului. Sau ne aflăm în sferturi de finală în cupă şi este nevoie de creşterea spiritului echipei pentru semifinala şi pentru finală. Sunt nişte exemple, fiecare poate aplica în funcţie de necesităţile proprii.

Cunoscute fiind riscurile şi neajunsurile acestui "truc" să trecem aşadar la explicarea modului în care se realizează. Cel mai uşor mod este folosirea uneltei de pe HT-TOOLS, tool verificat de către Hattrick University în câteva cazuri. Dacă vreţi totuşi să faceţi scăderea în mod "manual" fără folosirea uneltei de ajutor, puteţi ţine cont de următorul tabel:

Factorul de multiplicare în tabelul de mai sus se aplică pentru o intensitate de 100%. Să folosim totuşi unealta oferită de Hag Online şi să facem un calcul teoretic. Să spunem că o echipă doar ce a trecut de optimile de finală, a ajuns în sferturile de finală ale cupei, după meci are spiritul echipei la bucuroşi iar pentru meciul din optimi are nevoie de nivelul maxim posibil de TS. Evident, pentru acest lucru va juca PIC în meciul de sâmbătă din campionat.

- După meciul de miercuri TS-ul este la bucuroşi, o scădere de la 100% la 49% a intensităţii duce TS-ul la nivel maxim, POE.
- Înaintea meciului din campionat TS-ul se afla la "în delir"
- Înaintea meciului din sferturile cupei TS-ul se afla la "cu capul în nori"
- Se joacă MOTS, TS-ul ajunge la liniştiţi

Să presupunem că echipa a câştigat meciul, în acest moment a ajuns în semifinala şi are nevoie de acelaşi truc pentru meciul următor, are TS-ul la liniştiţi şi are nevoie de o valoarea a TS-ului cât se poate de ridicată.

- După meciul de miercuri TS-ul este la liniştiţi, se scade intensitatea de la 49% la 10% pentru a obţine maxim de TS, nivel POE
- Înaintea meciului din campionat TS-ul se afla la "în delir"
- Înaintea meciului din semifinala cupei TS-ul se afla la "cu capul în nori"
- Se joacă MOTS, TS-ul ajunge la liniştiţi

Să presupunem că echipa a câştigat meciul, în acest moment a ajuns în finala cupei şi are nevoie de acelaşi truc pentru meciul următor, are TS-ul la liniştiţi şi are nevoie de o valoarea a TS-ului cât se poate de ridicată.

- După meciul de miercuri TS-ul este la liniştiţi, se scade intensitatea de la 10% la 2% pentru a obţine maxim de TS, nivel POE
- Înaintea meciului din campionat TS-ul se afla la "în delir"
- Înaintea meciului din semifinale, TS-ul se afla la "cu capul în nori"
- Se joacă MOTS, TS-ul ajunge la liniştiţi

Să presupunem că echipa se bate pentru baraj şi după finala cupei are nevoie în continuare de maxim de TS posibil, aflându-se acum la "liniştiţi"

- După meciul de miercuri TS-ul este la liniştiţi, se scade intensitatea de la 2% la 1% pentru a obţine maxim de TS posibil, acesta creşte la bucuroşi mediu
- Înaintea meciului din campionat TS-ul se afla la bucuroşi scăzut.
- Joacă MOTS, nivelul TS-ului ajunge la iritaţi dar oricum nu mai contează, s-a terminat sezonul competiţional.

După meci se revine pe intensitate 100% iar joi după antrenament se vor observa următoarele aspecte:
- La update-ul de joi dimineaţa spiritul echipei scade, ajungând la violenţi
- La update-ul de seară, cel de antrenament: scăderea drastică a formelor jucătorilor
- La update-ul de seară, cel de antrenament: jucătorii se antrenează normal, atât în ceea ce priveşte rezistenţa cât şi skilul antrenat

În urma acestui caz teoretic am putut observa că o echipă a folosit în decursul a trei săptămâni, opţiunea "meciul sezonului" în 4 meciuri (3 în cupă şi 1 în campionat), jucând în meciurile din cupă cu un nivel maxim de TS. Maxim posibil pentru meciurile de cupă, evident.

În afară de cazul teoretic, voi arăta aici un caz practic, folosit de către echipa Atomic Storm pentru a ajunge în semifinalele cupei României:

Miercuri, 28.09.2011 - WOC, jucăm MOTS - scade la liniştit
Miercuri, 28.09.2011 după meci scădem intensitatea de la 100% la 30%
Joi 29.09.2011 - TS în delir

Miercuri, 05.10.2011 - WOC, jucăm MOTS - scade la liniştit
Miercuri, 05.10.2011 după meci scădem intensitatea de la 30% la 1%
Joi 06.09.2011 - TS - cu capul în nori

Miercuri, 12.10.2011 - WOC, jucăm MOTS - scade la liniştit
Miercuri, 12.10.2011 după meci creştem intensitatea de la 1% la 100%
Miercuri, 12.10.2011 după meci creştem stamina share de la 20% la 40%

13.10.2011 - Schimbarea nivelului de antrenament de la 1% la 100% şi-a făcut efectul.
Spiritul echipei: violenţi

Situația formei după revenirea la 100%
Prima săptămână (săptămâna 13): -17 la forme (comparat cu săptămâna 12)
După 3 săptămâni (săptămâna 16): -23 la forme (comparat cu săptămâna 12)
Au fost luați în calcul doar jucătorii care au jucat în săptămânile 13-16 cel puţin un minut.

Detalii individuale după revenirea la 100%
Două creșteri +1 la primul update, unul dintre ei ajungând la +2 în săptămâna 16, celălalt la -1.
Trei staționari la primul update, toți trei au ajuns la -1 în săptămâna 16.
Au existat 5 scăderi -1 la primul update, unul a ajuns la +1 în săptămâna 16, doi dintre ei au rămas la -1 pana în săptămâna 16, iar ceilalți doi au ajuns la -2 în săptămâna 16.
Au existat 4 scăderi -2 la primul update, iar în săptămâna 16 doar unul a recuperat forma din săptămâna 12, altul a recuperat un pic, ajungând la -1 iar ceilalți doi au avut scăderi drastice ajungând în săptămâna 16 la -4 respectiv -5
Două scăderi -3 la primul update, în săptămâna 16 unul ajungând la doar -1 iar celălalt a continuat scăderea, ajungând la -5.

Câteva chestii de care ar trebui să se ţină cont în gestionarea spiritului echipei (TS)

- Încercaţi să jucaţi PIC de câte ori este posibil însă de fiecare dată raportat la echipă proprie şi numai dacă acest lucru va ajut
ă cu ceva.
- Încercaţi să fugiţi de stereotipuri, nu există reţete universal valabile, fiecare echipă are particularităţile ei, fiecare serie are particularităţile ei. De exemplu vă puteţi afla în situaţia de a întâlni un adversar foarte puternic în prima etapă şi apoi restul echipelor sunt slabe. În acest caz nu vă închideţi în stereotipuri de genul "joci obligatoriu PIC primele x etape" ci joci normal sau MOTS dacă tu consideri că situaţia o impune.
- În măsura posibilităţilor şi a particularităţilor echipei, ţineţi cont de faptul că un antrenor cu lider bun va menţine întotdeauna TS-ul mai sus decât unul cu lider slab. Dacă merită schimbarea o decideţi voi, mai sus există nişte tabele cu fiecare lider în parte.
- Atenţie la vânzări şi la cumpărări. Cumpărarea de antipatici, controversaţi şi plăcuţi poate aduce cu sine scăderea TS-ului, la fel cum o poate face vânzarea de populari, simpatici şi plăcuţi. În limita posibilităţilor, vindeţi jucătorii extraşi de la academie într-un termen de 6 zile, timp în care indiferent de caracterul acestora, nu există pericolul scăderii TS-ului.
- Apelaţi la trucul scăderii intensităţii numai în cazuri cu adevărat excepţionale.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal