Strategii - Hattrick University

Du-te la conținut

Meniul principal :

Strategii

Antrenamentul este probabil unul dintre cele mai importante aspecte din acest joc. În cele mai multe cazuri este motorul care mişcă echipa spre performanţă, modalitatea de a creşte jucători, de a acumula bani prin vânzarea acestora şi de construi o echipă competitivă. Există diverse strategii de antrenament. De cele mai multe ori se întâlnesc chiar într-o formă combinată într-o echipă. Să vedem aşadar care ar fi câteva dintre strategiile alese de către jucătorii din hattrick în ceea ce priveşte antrenamentul.

Manageri care antrenează prin rotaţie mai multe posturi, păstrând în echipa o mare parte din jucătorii ce au fost antrenaţi, vânzând doar surplusul pentru a cumpăra jucători care urmează a fi antrenaţi pe alte compartimente, urmând ca aceştia la rândul lor să rămână în echipă.

- În acest caz echipa se întăreşte prin rotaţia antrenamentului şi nu prin cumpărarea de jucători deja crescuţi. Se antrenează întâi un compartiment, apoi se trece la al doilea, apoi la al treilea existând şi/sau intercalari de tipuri de antrenament. De exemplu se antrenează întâi apărare, apoi se păstrează o parte din fundaşi, se cumpără mijlocaşi care se antrenează, se păstrează o parte din aceştia şi se cumpără şi atacanţi/extreme, portar şi se antrenează un antrenament secundar (pase sau faze fixe, de exemplu).
- Este o metodă mai ieftină de a întări echipa dar funcţionează doar pe termen lung.
- Încasările din transferuri sunt mult mai reduse şi nu se profita de tot potenţialul economic rezultat din antrenament, ducând la o dezvoltare mai lentă a clubului.
- Are avantajul că bonusul de loialitate este folosit la maxim ba chiar mai mult, când jucătorii antrenaţi sunt extraşi de la propria academie, profitând la maxim de acest bonus.

Manageri care antrenează un singur tip de jucător sau specializaţi pe un singur tip de antrenament.
- În acest caz echipa antrenează doar un singur tip de jucător, în general jucători tineri care vor fi vânduţi în momentul în care au ajuns la un anumit nivel. De exemplu se cumpără atacanţi tineri şi când au ajuns la un nivel suficient de atac, se antrenează pase. În momentul în care jucătorii din compartimentul respectiv au ajuns la nivelul dorit se vând toţi şi se începe un nou ciclu.
- Îmbunătăţirea lotului se face exclusiv prin cumpărarea de jucători din banii obţinut din vânzarea jucătorilor din compartimentul antrenabil.
- Dezavantajul constă în faptul că echipa este obligată să aibă unul dintre compartimente într-o continuă rotaţie şi acest duce la scăderea randamentului global al echipei.


Evident că există multe strategii însă baza este dată de aceste două concepte. Oricare ar fi strategia aleasă trebuie ţinut cont de anumite lucruri.

Ideal ar fi să existe consecvenţă în urmarea strategiei, în general s-a observat că schimbările făcute din mers au dus la scăderea randamentului global, de cele mai multe ori se schimbă planurile din cauza impulsului de moment sau din cauze externe cum ar fi modificarea pieţei de transferuri sau chiar din cauza unor schimbări în joc (modificarea aportului calităţilor jucătorilor, de exemplu).
Strategia de antrenament trebuie să fie în strânsă legătură cu abordarea tactică a partidelor. De exemplu, dacă antrenăm fundaşi va trebui să ne adaptăm la situaţia de folosi formaţii în care sunt prezenţi 4 sau 5 fundaşi, evident că o formaţie care foloseşte doar doi fundaşi va avea un randament economic extrem de scăzut.
Pentru a maximiza eficienta antrenamentului trebuie să folosim la maxim sloturile de antrenament disponibile. Asta înseamnă că nu trebuie să jucăm mai mult de 90 de minute pe săptămână un jucător antrenabil (în unele cazuri, la skiluri joase, este nevoie chiar mai puţin de 90 de minute) şi să nu uităm să aranjăm meciurile amicale în momentul în care echipa a părăsit cupa. Jucătorii trebuie folosiţi prin rotaţie şi nu trebuie jucaţi pe post antrenabil de două ori în aceiaşi săptămână.
Antrenorul: Cu cât nivelul antrenorului este mai ridicat cu atât jucătorii se vor antrena mai rapid. Nivelul minim ar trebuie să fie "acceptabil" dar pentru un randament optim este nevoie de un antrenor bun sau chiar excelent. În cazul antrenorului excelent trebuie ţinut cont de faptul că aportul său nu este cu mult mai mare decât al antrenorului bun însă preţul acestuia este cu mult mai ridicat. Totuşi în cazul în care echipa are ca şi strategie antrenarea unor jucători pentru echipa naţională, antrenorul excelent este cea mai bună soluţie.
Antrenorii secunzi: Pentru un randament maxim este nevoie de 10 astfel de specialişti. Însă cum de la 7 specialişti în sus diferenţa este foarte mică, se poate aborda o strategie de antrenament cu 7 antrenori secunzi.
Nivelul antrenamentului (intensitatea) şi procentul de rezistenţă: Exceptând cazurile în care suntem nevoiţi să modificăm intensitatea pentru a obţine un plus de TS, nivelul antrenamentului ar trebui să fie întotdeauna la 100%. Trebuie ţinut cont şi de faptul că din acest nivel de antrenament se scade procentul de rezistenţă. Dacă strategia aleasă este strict pentru antrenament şi echipa nu are nevoie de rezultate, procentul de rezistenţă ideal este de 5%. În cazul în care se doreşte şi performanţă este nevoie de un nivel bun-excelent de rezistenţă şi în acest caz trebuie luat în calcul vârsta jucătorilor şi procentul de rezistenţă necesar pentru a obţine acest nivel de rezistentă al jucătorilor.
Jucătorii antrenaţi: Cu cât sunt mai tineri cu atât se antrenează mai rapid. Cu cât skilurile sunt mai joase, de asemenea, cu atât se antrenează mai rapid. Jucătorii de 17 ani sunt de cele mai multe ori supraevaluaţi pe piaţa de transferuri şi antrenarea unui jucător cu şanse pentru echipa naţională va aduce în rare cazuri profit economic. De aceea se pot alege jucători de 18-19 ani sau de 17-18 ani cu skil mai redus, preţul acestora fiind foarte scăzut iar viteza de antrenament este rezonabilă.

În Hattrick Press au apărut de-a lungul vremii diverse strategii de antrenament. Câteva articole pot fi citite aici. În ultima vreme, de când a fost modificată viteza de antrenament la skilurile scăzute, au apărut diverse strategii de antrenament combinate. Dintre acestea amintim câteva:

Antrenament multiskill – partea a III-a si partea a II-a scrise de Yndy_
Antrenamentul multiskill a devenit o normalitate pentru antrenorii români şi sper că am contribuit şi eu la această tendinţă prin articolele scrise în decembrie 2010  şi în iunie 2011 . Aceasta este partea a treia a seriei de articole şi descrie evoluţia planului meu de antrenament multiskill pe termen lung.

Cum să antrenezi un portar pentru echipa României scris de pasadia
După ce am dus, în calitate de scout, 2 generații de portari la U-20, prezint mai jos câteva sfaturi utile celor ce doresc sa propună un portar pentru naționala U-20 a României.

Hai să antrenăm mai mulți români! Scris de _werty_
De-a lungul ultimelor campanii ne-am tot lovit de o problemă, aș zice eu, arzătoare. Nu sunt la fel de mulți jucători români bine antrenați precum găsim la alte nații cu un număr comparabil de utilizatori.
De asemenea, comunitatea a fost dezamăgită de unele rezultate ale naționalelor, a criticat rezultatele obținute de RTC(adică jucătorii puși la dispoziție selecționerului), așa că m-am gândit să scriu un articol care îmbină ideea de antrenament pentru propria echipă și antrenament pentru echipa națională. Prin urmare, să facem tot ceea ce depinde de fiecare dintre noi pentru a mai putea trăi bucuria unei performanțe mari cât de curând.

Cum să antrenezi competitiv? scris de Pavel_Nicolae
O altfel de metodă de a aborda antrenamentul, cu o îmbunătățire a probabilității de a ajunge în ligile superioare.

HT Press este destul de bogat în articole care dezbat strategii de antrenament, spor la citit şi la antrenat!

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal