Noii specialisti - Hattrick University

Du-te la conținut

Meniul principal :

Noii specialisti

Noul sistem de specialişti - ce ar trebui să aleg?


Ce specialişti ar trebui să angajezi pentru echipa ta? Hai să aflăm împreună. 


Să nu uităm că pe data de 15-12-2015 a intrat în vigoare o nou ajustare în ceea ce priveşte specialiştii, aceştia putând fi angajaţi pe perioade cuprinse între o săptămână şi 16. Cu cât mai lungă este perioada contactului, cu atât este mai scăzut preţul/săptămână. De asemenea trebuie ţinut cont de faptul că vor fi numai 4 locuri pentru specialişti (în loc de 5), iar numărul maximul de secunzi a scăzut la 2.


Noul sistem de specialişti a fost introdus cu intenţia explicită de a oferi opţiuni limitate, acest lucru însemnând că nu poate exista un sistem universal, care să se potrivească tuturor, pe care să îl setezi o dată şi de care să uiţi pentru tot restul carierei tale în Hattrick. Pe de altă parte, fiind nevoit să plăteşti întreg salariul specialistului pe care îl concediezi, jonglarea cu categoriile de specialişti nu este practică, astfel încât eşti încurajat să alegi o anumită combinaţie în alcătuirea echipei de specialişti, combinaţie pe care să o menţii pentru ceva timp (cel puţin câteva săptămâni, de preferabil chiar un sezon). Dar ce combinaţie? 

Bani, bani, bani... 
Un aspect de bază: încearcă să nu risipeşti banii decât dacă ştii foarte bine ce faci. Hattrick este un joc în care partea economică este foarte importantă. Ia în calcul salariile şi celelalte cheltuieli şi stabileşte un buget pentru echipa de specialişti astfel încât balanţa economică la fiecare două săptămâni să fie pozitivă. Dacă eşti un bun analist, calculează şi factorul de depreciere a valorii echipei, dar şi valoarea creată de antrenamente. 

Analizează situaţia 
Orice echipă trece printr-un ciclu natural de dezvoltare în Hattrick. Simplificând, putem vorbi despre 3 etape: 
- Etapa de creştere: o întâlnim atunci când te concentrezi pe jucătorii antrenabili tineri, scopul tău principal fiind creşterea în valoare, prin antrenament. Poţi chiar încerca să fii competitiv, mai ales dacă liga în care activezi este destul de uşoară, dar principala preocupare acum este să nu retrogradezi. Vârsta antrenabililor: de la 17 până la 22-23 de ani, în funcţie de nivelul ligii şi de tipul de antrenament. 
- Etapa de echilibru: o întâlnim atunci când antrenezi jucători mai în vârstă şi în acelaşi timp rămâi competitiv. Ai putea antrena calităţile secundare ale unui jucător cu calitatea primară deja antrenată sau eventual antrena cât mai mult calitatea primară a unui jucător cu calităţi secundare deja antrenate. În tot acest timp, eşti competitiv atât în campionat, cât şi în cupă, pe care le poţi chiar câştiga. Vârsta antrenabililor: de la 23 la 29 de ani. 
- Etapa de plafonare: o întâlnim atunci când te concentrezi exclusiv pe performanţă, neavând şanse prea mari să îţi mai îmbunătăţeşti echipa prin antrenament. Poţi antrena acum Faze fixe sau eventual schimba tipurile de antrenament mai des, prevenind scăderea calităţilor jucătorilor. Este momentul de vârf în ceea ce priveşte performanţele echipei în campionat şi ţinteşti mereu spre rundele finale ale cupei. Vârsta antrenabililor: de la 29 de ani în sus. 

Notă: etapele de mai sus nu sunt standard, consideră-le că şi o aproximare. Managerii care au fost foarte pricepuţi în a acumula bani pot sări peste prima etapă, concentrându-se pe ultimele două, întreţinându-se din cumpărări/vânzări şi încasările de la meciuri şi de la sponsori. Totodată, ai putea antrena şi jucători mai tineri pe lângă cei mai în vârstă (astfel că etapele s-ar putea suprapune) sau te poţi apuca de reconstrucţie înainte să ajungi la etapa de plafonare. 

Specialiştii pentru etapa de creştere
Întrucât scopul tău principal în această etapă e antrenarea jucătorilor tineri, recomand alegerea a 2 antrenori secunzi, toţi de acelaşi nivel. 2 secunzi de nivel 4 ar fi potriviţi unei echipe abia înfiinţate (chiar şi de nivel 5 dacă eşti în diviziile inferioare ale unei ţări dintre cele mai mari). FOARTE IMPORTANT: TOTI CU CONTRACTE DE UN SEZON. Cel mai probabil vei avea 2 asistenţi de nivel 5 odată ce ai o situaţie financiară stabilă (sau dacă joci într-o ţară mai mică). Accidentările nu ar trebui să fie o problema pentru că jucătorii sunt tineri, însă un medic bun este totodată recomandat (cel puţin de nivel 3, preferabil chiar 4 sau 5). 
Echipa ta e alcătuită din jucători tineri pe care îi antrenezi şi jucători mai în vârstă pentru poziţiile neantrenabile, care pot fi rămaşi dintr-o etapă anterioară de plafonare. Procentul de rezistenţă va fi redus, ceea ce înseamnă că jucătorii mai în vârstă vor performa sub potenţialul lor maxim. 
Ca şi al 4-lea specialist - dacă vei decide să angajezi unul - vei avea diverse opţiuni. Dacă obiectivul tău principal este evitarea retrogradării, un antrenor de formă (sau - într-o măsură mai mică - un psiholog sportiv) ar creşte performanţele şi şansele de a câştiga punctele de care ai nevoie. De asemenea, un sistent tactic poate da un plus de imprevizibilitate asezarilor tale.
Dacă vei cumpăra o generaţie de super-antrenabili şi ai bani în fondul de rezervă, vei dori să angajezi un director financiar cu câteva săptămâni înainte, pentru a dispune de banii necesari. 
Ţine cont că dacă vei angaja specialişti foarte scumpi (de exemplu, toţi specialiştii de nivel 5) şi vei avea antrenabili foarte buni (cărora să nu le plăteşti salarii prea mari), maximizând antrenamentul, ai putea efectiv transfera valoarea banilor (care este supusă limitărilor Conducerii, deci vei avea nevoie de un director financiar să deblochezi anumite sume) în jucători, care pot fi vânduţi oricând, iar banii refolosiţi imediat. Dar trebuie să faci alegerea corectă - investiţia în jucători e întotdeauna riscantă. 
Hattrick University recomanda pentru această fază următoarea formula: 1 medic level 5 si 2 secunzi level 4 (sau 5) - toţi cu contracte de un sezon.

Specialişti pentru etapa de echilibru 
Când te afli în această etapă - care ar putea dura la nesfârşit dacă tu îţi doreşti asta, mai ales dacă eşti priceput la finanţe - vei avea de făcut nişte alegeri destul de abrupte. Pe de o parte jucătorii tăi încă progresează prin antrenament, dar pe de alta echipa este deja destul de puternică, având şi salarii destul de ridicate. Va trebui să concediezi (cel puţin) un antrenor secund şi să te concentrezi pe îmbunătăţirea ratingurilor echipei, concomitent cu creşterea în valoare a jucătorilor prin antrenament. 
În această etapă vei avea probabil o echipa deja stabilă şi îţi vei putea permite angajarea unor specialişti de nivel 4, chiar de nivel 5 dacă stai bine financiar. 
Cu siguranţă vei vrea să eviţi cu orice preţ accidentările, deci vei avea cu siguranţă angajat un medic. De asemeni, nu vei renunţa complet la antrenament, deci vei avea angajat şi un antrenor secund. Iar pentru că forma este foarte importantă în Hattrick, vei avea şi un antrenor de forme. 
Mai ai aşadar 2 poziţii libere, dar 3 opţiuni: un antrenor secund, un asistent tactic şi un psiholog sportiv. Alegerea poate fi foarte complicată (calculând beneficiile fiecăruia) sau foarte simplă. Dacă eşti mai bun decât adversarii din ligă (în special dacă ai mijloc şi atac mai puternice) nu ai nevoie de un psiholog sportiv. Deorece jucătorii cresc atât în vârstă, cât şi în calităţi, nu vei mai beneficia atât de mult de un al doilea antrenor secund, dar acesta poate fi in continuare o  varianta care nu ar trebui exclusa din start. Beneficiile purtătorului de cuvânt depind de cât de mult înseamnă banii sponsorilor şi cei din bilete în totalul întregului tău buget. 
La fel că şi în etapa anterioară, dacă ai bani blocaţi în fondul de rezervă, ar trebui să iei în considerare angajarea unui director financiar dacă ai nevoie de o restructurare a echipei - de exemplu să treci de la jucători de 28-29 de ani la jucători de 23-24 de ani. 

Hattrick University recomanda pentru această fază următoarea formula: 1 medic level 5; 1 psiholog level 5; 1 antrenor de forma level 4 (sau 5) şi un secund level 4 (sau 5) - toţi cu contracte de un sezon.

Specialişti pentru etapa de plafonare 
Echipa ta este acum la maturitate, jucătorii nu prea mai pot progresa, ai deja un stadion mare, joci destul de multe tururi în cupă şi probabil joci în diviziile superioare ale ţării tale. Deorece ai jucători în vârstă, procentul antrenamentului de rezistenţă este mare pentru a menţine un nivel ridicat al calităţii de rezistenţă, aşadar nu mai poţi antrena eficient. Scopul tău este acum reducerea accidentărilor şi maximizarea performanţelor echipei. Deorece ai deja stabilitate financiară, îţi vei putea permite angajarea specialiştilor de nivel 4, cei de nivel 5 fiind de asemenea rentabili. 
Ţi-e frică de accidentări, deci vei angaja un medic de nivel 5. Vei avea nevoie de asemenea de un antrenor de forme şi un psiholog sportiv de nivel 4 îţi va permite să joci cu 0.5 nivele mai mari ale spiritului echipei si un nivel in plus de TC, ceea ce merită toţi banii (cele mai bune echipe din Hattrick vor considera indicat un psiholog sportiv de nivel 5). 
Dacă ai suficienţi bani puşi deoparte, poţi de asemeni angaja un director financiar pentru plata salariilor sau pentru a avea cu ce îţi reîntineri echipa.

Hattrick University recomanda pentru această fază următoarea formula: 1 medic level 5; 1 psiholog level 5; 1 antrenor de forma level 4 (sau 5) şi un antrenor tactic level 4 (sau 5) - toţi cu contracte de un sezon.

Situaţii speciale
Ai putea antrena un jucător de naţională mare/mică. În acest caz, scopul tău este să îi oferi jucătorului cele mai bune bonusuri, deci formă cât mai bună, antrenament rapid şi cât mai puţine accidentări. Vei primi instrucţiuni de la monitorul NŢ/U20, dar în principiu ar fi indicat un medic de nivel 4 sau 5, un antrenor de forme de nivel 4 sau 5 şi 2 antrenori secunzi, fiecare de nivel 4 sau 5. Nivelul 5 este întotdeauna preferat, în cazul în care ţi-l poţi permite.
Ia în considerare faptul că e mai important să ai antrenori secunzi valoroşi decât un antrenor principal excelent. Un antrenor principal bun asistat de 2 antrenori secunzi de nivel 5 antrenează puţin mai repede decât un antrenor principal excelent asistat de 2 antrenori secunzi de nivel 4.
Dacă jucătorul tău de naţională e în vârstă (30 de ani sau mai sus) şi antrenamentul nu mai este atât de important pentru el, poţi reduce numărul antrenorilor secunzi pentru a scădea riscul accidentării. Contactează monitorul jucătorului de naţională pentru mai multe detalii.

Adaptat la data de 12-12-2015 de catre Cipone dupa articolul scris de Zorbas Articol original: New staff system - what should I pick? (17957), scris de artod(11112383). Discuţii: (16570841.1).
Acreditare: acest articol a fost scris în colaborare cu mai mulţi editori din întreagă comunitate Hattrick. Mulţumiri tuturor celor care au contribuit.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal