Antrenorul - Hattrick University

Du-te la conținut

Meniul principal :

Antrenorul

Antrenorul este un personaj important responsabil de antrenarea şi motivarea jucătorilor. Acesta deţine câteva caracteristici care influenţează diverse aspecte ale jocului. Viteza de antrenament este influenţată de priceperea antrenorului; spiritul echipei este influenţat printre altele de calitatea de lider a antrenorului iar ratingurile de meci sunt şi ele influenţate de tipul de antrenor.

Priceperea (nivelul) antrenorului:
Determina viteza cu care se antrenează jucătorii. Cu cât nivelul antrenorului este mai ridicat cu atât viteza de antrenament este mai ridicată. Nivelul maxim al unui antrenor este "excelent" şi spre diferenţă de calitatea de lider, nu exista subniveluri. Luând ca referinţă antrenorul de nivel bun, putem analiza eficienta restului de antrenori. Considerând antrenorul bun la nivel 100%, antrenorul excelent are o eficienţă puţin mai ridicată, de 105,3%. Preţul antrenorului excelent este însă foarte ridicat şi acesta este folosit în rare cazuri, de cele mai multe ori când se antrenează jucători pentru echipele naţionale. Antrenorul acceptabil are o eficienţă de 90.9%, deja se simte o pierdere de o săptămână de antrenament la fiecare 10 săptămâni însă acest tip de antrenor rămâne de departe cea mai bună soluţie pentru începători. Antrenorul inadecvat are o eficienţă de 83,3% şi deja este considerat o pierdere de timp pentru echipă. Antrenorul cu pricepere slab are o eficienţă de 76,9% iar cel cu pricepere jalnic de doar 71,4%. Antrenorii cu pricepere inadecvat, slab şi jalnic pot fi totuşi utili dacă sunt folosiţi pentru echipele naţionale, unde nu contează priceperea antrenorilor ci doar liderul şi înclinarea tactică a acestora.
Priceperea antrenorului influenţează toate aspectele legate de antrenament, aici se include şi forma jucătorilor, aşa cum spune şi regulamentul, cu cât nivelul antrenorului este mai ridicat, cu atât efectul pozitiv asupra formelor este mai ridicat.


Liderul antrenorului

Calitatea de lider nu are nicio influenţa asupra antrenamentului sau asupra vitezei acestuia ci influenţează spiritul echipei (cunoscut pe conferinţa şi numit pe scurt: "TS" din engleza - team spirit). Cu cât calitatea de lider este mai ridicată cu atât scăderea TS-ului este mai lentă. Dacă liderul antrenorului este scăzut, va fi foarte greu de menţinut TS-ul la un nivel ridicat, fapt ce poate afecta randamentul echipei, TS-ul acţionând în mod direct în calculul ratingului de mijloc în meci. Dacă totuşi nu ne interesează decât antrenamentul şi/sau echipa se afla într-o serie foarte joasă, se poate utiliza un antrenor cu lider scăzut. Un antrenor cu lider bun, recent angajat îşi va păstra liderul cel puţin pe durata unui sezon. Începând cu al doilea sezon liderul acestuia va scădea, în prima fază fără să fie vizibil, scăderea având loc în interiorul treptei, apoi vizibil până ajunge la nivel acceptabil. Mai exact scade într-un interval cuprins între 112-150 zile dacă liderul bun este scăzut, 150-224 zile dacă liderul bun este mediu şi 224-385 zile dacă liderul bun este ridicat. Cum subnivelurile nu sunt vizibile, angajarea unui antrenor bun cu lider bun foarte ridicat este doar o chestie de şansă. După ajungerea la acceptabil, în mod normal scade aproximativ o treaptă la fiecare două sezoane. În momentul în care ajunge la nivel dezastruos şi nu mai are de unde să scadă ca şi lider, începe să scadă din priceperea antrenorului. Nici la a doua scădere nu există o "regulă" strictă. Avem exemple de antrenori al căror lider a rezistat două sezoane pe fiecare dintre skilurile următoare, in schimb avem alte exemple unde au rezistat doar un sezon:


Scădere de la bun la slab
Bu
n >> acceptabil - 30 de săptămâni

Acceptabil >> inadecvat - 32 de săptămâni
I
nadecvat >> slab - 32 de săptămâni

Scădere de la bun la inadecvat
Bun >> acceptabil - 17 de săptămâni
Acceptabil >> inadecvat - 16 de săptămâni
Inadecvat >> slab - 16 de săptămâni

Scădere de la acceptabil la jalnic
Acceptabil >> inadecvat - 29
de săptămâni
Inadecvat >> slab - 32
de săptămâni
Slab >> jalnic - 41 de săptămâni
Jalnic >> 15.04.2013 - mizerabil?Tipul antrenorului

Antrenorul poate fi ofensiv, defensiv sau neutru, ceea ce afectează (numai) performanţele echipei în timpul jocului. Un antrenor ofensiv îmbunătăţeşte atacul în detrimentul apărării, iar antrenorul defensiv apărarea în detrimentul atacului. Un antrenor defensiv îmbunătăţeşte apărarea o idee mai mult decât îmbunătăţeşte atacul un antrenor ofensiv. Antrenorul neutru nu ajută şi nici nu scade vreun compartiment. Tipul antrenorului nu afectează în nicio măsură viteză sau viteza antrenamentului şi nici spiritul echipei (TS) sau încrederea încrederea în sine a acesteia. Aşa cum spuneam afectează numai performanţele echipei în timpul meciului.

Antrenorul ofensiv oferă un bonus de 8% ratingurilor din atac, dar și o penalizare de 11% pentru ratingurile din apărare.
Antrenorul defensiv oferă un bonus de 14% ratingurilor din apărare, dar și o penalizare de 8% pentru ratingurile din atac.
Antrenorul neutru nu influențează în niciun fel ratingurile din atac/apărare.
*Aceste calcule sunt făcute considerând un antrenor neutru ca și punct de referință.

Ce tip de antrenor ar trebui să angajăm?
Antrenorii defensivi ajuta după cum vedem, într-o mai mare măsură apărarea decât ajuta cei ofensivi atacul în condiţii de penalizare identică. Trebuie să ţinem cont de faptul că atacul este mai greu de obţinut, deci cei ce vor alege un antrenor defensiv ori sunt manageri care prefera tactici mai defensive sau contraatac ori manageri care obţin deja un atac foarte ridicat şi au nevoie de un plus în defensivă. Pentru ceilalţi manageri, care încearcă să câştige posesia sau joacă în formaţii echilibrate, opţiunea recomandată este cea de neutru sau chiar de ofensiv. Pentru cei ce preferă aşezări ultra ofensive, bazându-se pe posesie şi atac, antrenorul ofensiv este de departe unica opţiune viabilă.

Restul calităţilor - cele de jucător, experienţa şi personalitatea antrenorului nu au absolut niciun efect în ceea ce priveşte antrenamentul, viteza acestuia, intensitatea şi nici în cazul TS-ului sau oricărui alt aspect special referitor la meci, fiind considerat că un jucător din lot. Dacă nu eşti mulţumit de antrenor, poţi recruta unul din exterior sau promova un jucător. Schimbi antrenorul de la Antrenament, din meniul "Clubul meu". Pentru a schimba antrenorul ai la dispoziţie două opţiuni: angajarea unui antrenor din exterior sau promovarea unui jucător ca şi antrenor.

Angajarea unui antrenor din exterior.

- Se angajează un nou antrenor la preţ standard, în funcţie de priceperea şi liderul acestuia.
- Nou antrenor intra în funcţie imediat, înlocuind antrenorul anterior.
- Antrenorul anterior continua să facă parte din lot dar nu mai are nicio influenţa asupra antrenamentului şi nici nu mai poate fi vândut sau angajat vreodată că şi antrenor. Se poate păstra din raţiuni nostalgice (pentru a-l introduce în Galeria Celebrităţilor) sau pentru a beneficia de calităţile sale de jucător. Chiar dacă nu mai este antrenorul echipei, acesta va continua să piardă din calitatea de lider
.
- Înlocuirea antrenorului vechi cu cel nou nu are nicio influenţă specială
asupra spiritului echipei, efectul fiind acelaşi cu al unui jucător recent cumpărat.

- Din momentul în care aţi angajat un nou antrenor, trebuie să aşteptaţi să treacă 2 ore pentru a putea angaja un alt antrenor.

Promovarea unui jucător ca antrenor:

- Este cea mai bună soluţie din punct de vedere economic dacă dispunem de un jucător adecvat, cu bun lider şi cu experienţa ridicată.
- Jucătorul trebuie să fie în echipă de cel puţin 16 săptămâni pentru a-l putea face antrenor.
- Priceperea sa de antrenor poate fi egală sau mai joasă decât experienta jucătorului, niciodată nu vom putea transforma în antrenor bun, un jucător cu experienţa acceptabil.
- Cu cât nivelul de experienţă este mai mare de excelent cu atât va fi mai ieftină transformarea în antrenor.
- Nivelul minim de experienţa trebuie să fie slab.
- În momentul în care se transforma în jucător, antrenorului i se aplică aceiaşi regulă a scăderii lente dar constante a liderului.
- Dat fiind faptul de mai sus, merita efortul de a transforma un jucător doar în cazul în care acesta are un nivel de lider bun sau acceptabil sau în cel mai rău caz inadecvat. Un jucător cu lider slab nu compensează angajarea unui antrenor cu aceasta metodă.
- Întotdeauna trebuie luat în calcul preţul de cumpărare al jucătorul care urmează a fi transformat în antrenor. Dacă îl avem deja în echipă, atunci nu este nicio problemă dar dacă ne gândim la a cumpăra un jucător pentru că după 16 săptămâni să îl transformăm în antrenor, trebuie să ţinem cont de faptul că la preţul de conversie se va adăuga şi preţul de cumpărare. Iar jucătorii cu nivel înalt de experienţa şi cu lider bun sau acceptabil au un preţ destul de ridicat pe piaţa de transferuri, exact din acest motiv.
- Exista uşeri care se dedica în mod special în a face negoţ cu astfel de jucători, poţi vedea mai multe detalii în capitolul sau în
- Ca şi curiozitate, transformarea unui jucător în antrenor va face ca să îi dispară automat accidentarea în cazul în care acesta este accidentat, indiferent de numărul de săptămâni de accidentare. Nu este foarte recomandat ca un şiretlic pentru a salva în mod miraculos un jucător, pentru că o dată transformat în antrenor, jucătorul respectiv nu mai poate fi vândut şi în afara cazului în care caracteristicile sale sunt optime pentru a fi antrenor, va trebui să se angajeze imediat un alt antrenor adevărat.

Efect asupra spiritului echipei:
- Schimbarea antrenorului nu afectează în mod special spiritul echipei. Acesta este afectat în mod identic precum în cazul vânzării/cumpărării unui jucător.
- În ceea ce priveşte echipele naţionale, schimbarea antrenorilor în cadrul acestora nu afectează în niciun fel spiritul de echipa al acestora.


În afară de tabelul de mai sus se poate folosi acest tool, dezvoltat de către IHT.smsdesign pentru a estima preţul transformării unui antrenor.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal